Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:
Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz
Özet:
Tanımından uygulanmasına “Sanat” sözcüğünün yer aldığı her türlü kurgudan başlayarak bu sözcüğün kullanıldığı zamana ve yere bağlı olarak edinilen işaretlerle birey, kurum , toplum ve dünya olarak “sanatı anlamak” başlı başına bir sorunsal olarak görülmektedir. Bilimin objektifliği sanatın sübjektifliği ile daima bir itişme hali yaratır gibi görülse de aslında temel prensipler (özgünlük, yaratıcılık gibi) ve insanlara ulaştığındaki sonuçları itibari ile aynı noktada buluşur bilim ve sanat. Çok sayıda başlık ve kavramla ilişkilendirilebilen bu iki alanın birbirleriyle olan ilişkileri özellikle günümüzde ayrı ayrı değil biri birine bağlı olarak da varlık gösterme eğilimindedir. Sanatın gelişen teknolojilerle bilime çok yaklaştığı görülse de : sanat sorunsalı kendi diline alternatifler oluşturma yolundadır. Bu gelişim ve çabanın en çok izlenebildiği yer olan Üniversiteler ve Lisansüstü çalışmalar bu çalışmanın da konusudur. Üniversite bünyesinde yer alan Güzel Sanatlar Fakültelerinin bu sistem içindeki kazanımları kadar yaşanılan zorluklar da bulunmaktadır. Bu seminerin amacı da bu konulara özet niteliğinde de olsa değinebilmek ve çözüm önerileri konusunda tartışma açabilmektir.
Prof. Dr. Candan DİZDAR TERWIEL
Ankara –Türkiye / 1960
Candan Dizdar Terwiel 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu’ndan, 1988 yılında da aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı üniversiteden 1991 yılında Master, 1996 yılında da Sanatta Yeterlik diplomasını , 2002 yılında Doçent, 2010 yılında Profesör ünvanını alarak tam zamanlı Hacettepe Üniversitesinde çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden 1999 yılında Doktora derecesi alan sanatçının 7 kişisel sergisinden üçü Hollanda’da gerçekleştirilmiştir. Sanatçının biri PTT’nin 150. Yılı Sergisi Yarışması’ndan olmak üzere 4 ödülü bulunmaktadır. Sanat Eğitimcileri Derneği kurucu üyelerinden olan sanatçı 35 yılı aşan sanat ve sanat eğitimi deneyimi ile ara vermeden, ulusal ve uluslararası çok sayıda sergi, sempozyum , workshop, seminerlere katılmış, düzenlemiştir. Verdiği Lisans ve Lisansüstü derslerin yanı sıra 1997 yılından bugüne Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik Programlarından mezun ettiği onlarca öğrencisi bulunmaktadır. Tamamlanmış Projeleri içinde 2020 yılında biten , Hacettepe Üniversitesi Seramik Eser Envanter Çalışması ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Binası içinde yer alan Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi sayılabilir.